
 
February 5, 2004  
 
Kevin Coppola, Ph.D. 
437 LSU Avenue 
Baton Rouge, Louisiana 70808  
 
Dear Dr. Coppola:  
 
Thank you for your June 30, 2003 letter to the Occupational Safety and Health Administration. 
Please be aware that this response may not be applicable to any question or scenario not 
delineated within your original correspondence. You had specific questions regarding material 
safety data sheets (MSDSs). Your paraphrased statement and questions are below, followed by 
our response.  
 
Statement: I am a Ph.D. chemist working in a chemical research laboratory. I have been told 
that OSHA regulations require me to develop MSDSs for newly synthesized chemicals and minor 
impurities isolated from chemicals. There are only a few grams of these chemicals that exist, 
they are not commercial, and their chemical identities are unknown. These chemicals are shipped 
to other laboratories for characterization, testing and analysis, and they are handled exclusively 
by trained professionals in laboratories that comply with the laboratory standard. I do not believe 
that developing MSDSs for these chemicals would add to laboratory safety, and I am 
uncomfortable developing MSDSs for substances for which I am unsure of the chemical 
identities.  
 
Question 1: Is there an MSDS exemption from the requirements for newly synthesized and 
uncharacterized chemicals?  
 
Response: OSHA's Hazard Communication Standard (HCS) 29 CFR 1910.1200 requires that 
manufacturers prepare and transmit MSDSs with the initial shipment of all hazardous chemicals. 
Research facilities which synthesize or produce chemicals are considered chemical 
manufacturers, if they ship hazardous chemicals, and must develop MSDSs for the hazardous 
chemicals that they produce and distribute to other workplaces. While the HCS is based on 
known information and does not require testing of chemicals in determining health effects, any 
relevant information which is known about the chemical or the mixture must be conveyed in the 
MSDS.  
 
While your laboratory may not have information concerning the precise nature of the synthesized 
chemicals, it is likely that your laboratory has a significant amount of important and relevant 
information concerning these chemical mixtures. For instance, the newly synthesized chemical 
would be just one component in a mixture comprised, in part, of the original reactants. If this is 
the case, the MSDS must include the hazard information for the un-reacted components. 
Additionally, chemists generally have a good sense for the structure of the chemical they are 
attempting to synthesize or purify. This type of information is important to those who handle or 
use the chemicals at other facilities, and this information (in an MSDS) must be provided to 
downstream handlers/users at other laboratories  
 
Although the research scientist may not be aware of the exact formulation of experimental 
mixtures and may have limited information on the health hazards, any information which is 
known about the mixture must be conveyed. For instance, this would include: the hazard 
information for the un-reacted components (as already discussed); the name of the mixture as 
described on the label; the name, address, and telephone number of the responsible party; and 
the date the MSDS was prepared.  
 
Additional information which must be included when available includes: the presumed chemical 



structure(s) or name(s); the physical description of the mixture; and other information in the 
possession of the generating laboratory (e.g., melting point, boiling point, vapor pressure, etc.). 
All applicable sections of the MSDS must be filled out. If no information is known for a specific 
section of the MSDS, there must be a statement on the MSDS that such information is either not 
known or not applicable.  
 
In short, while much of the specific information for the newly synthesized chemical may not be 
available, the MSDS must be as complete as possible and must be transmitted when the 
hazardous chemicals are shipped. This information provides a basis of knowledge for the 
recipient laboratory and is the best, and often only, source of information they will have when 
they receive the mixture.  
 
Question 2: Is there a MSDS exemption from the requirements based on the sample size?  
 
Response 2: No. The HCS standard provides no exception for "chemical manufacturers" based 
on sample size.  
 
Question 3: Under what circumstances are MSDSs not required?  
 
Response 3: MSDSs are generally not required when chemicals are produced solely for in-house 
analysis. As you are aware, the requirements of 29 CFR 1910.1450, Occupational exposure to 
hazardous chemicals in laboratories, address protections for employees at the laboratory. 
Generation of an MSDS for in-house use is less critical, as the in-house researchers already have 
access to the basic information that downstream users derive from an MSDS.  
 
Thank you for your interest in occupational safety and health. We hope you find this information 
helpful. OSHA requirements are set by statute, standards, and regulations. Our interpretation 
letters explain these requirements and how they apply to particular circumstances, but they 
cannot create additional employer obligations. This letter constitutes OSHA's interpretation of the 
requirements discussed. Note that our enforcement guidance may be affected by changes to 
OSHA rules. Also, from time to time we update our guidance in response to new information. To 
keep apprised of such developments, you can consult OSHA's website at http://www.osha.gov. If 
you have any further questions, please feel free to contact the Office of Health Enforcement at 
(202)693-2190.  
 
Sincerely,  
 
 
Richard E. Fairfax, Director 
Directorate of Enforcement Program 
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